|
אומ"ץ מבקשת ממבקר המדינה לבדוק השקעות רשלניות של קרנות הפנסיה בעת המפולת בבורסה 26/10/2008
אומ"ץ פנתה למבקר המדינה בבקשה לפתוח בחקירה דחופה על הסיבות והמניעים שהביאו לכך שכספי קרנות הפנסיה הותיקות, הקרנות שהולאמו ונשלטות כיום ע"י המדינה, הוזרמו בפתאומיות לבורסה ביום 12.10.2008 בניגוד לכל הגיון. בפנייתה של אומ"ץ מובא החשד כי נעשה שימוש בכספי הפנסיה הציבוריים הללו כדי למנוע את נפילת הבורסה וכי המהלך הזה, שגרם נזק כספי רב ל-400,000 אזרחים שכספם מוקפא בקרנות הללו, נועד להציל השקעות של בעלי הון. מדובר בקרנות הפנסיה הציבוריות הותיקות, קרנות שהולאמו והן מנוהלות כיום ע"י המדינה במסגרת חברה חדשה שנקראת "עתידים", שבראשה הועמדה יעל אנדורן, עובדת לשעבר של משרד האוצר מאגף התקציבים.
במכתבו למבקר טוען יו"ר הנהלת אומ"ץ אריה אבנרי כי בזמן החגים בישראל היה כבר ברור שכל הבורסות בעולם מתחילות לרדת ולהתמוטט. המשבר התגבר בשבוע של יום הכיפורים בו היתה הבורסה בישראל סגורה והתעתדה להפתח ביום ראשון ה-12 לאוקטובר. כל התחזיות הצביעו על ירידות חדות הצפויות גם בבורסה בישראל ודובר אפילו על הפסקת המסחר. לטענת אבנרי משרד האוצר נלחץ וקיים שיחות ופגישות חשאיות שונות שלא פורסם מה הוחלט בהן ומי השתתפו בהן. אבנרי כתב למבקר המדינה שביום א' ה-12.10.2008 עם פתיחת הבורסה, החלו כצפוי הירידות אך הן נבלמו לפתע, בגלל שקרנות הפנסיה הותיקות, המנוהלות ע"י המדינה באמצעות "עתידים", הזרימו כספים רבים לרכישת מניות ובכך מנעו את ירידת הבורסה. אבנרי טוען כי מבחינה פוליטית וציבורית זה היה הישג עבור משרד האוצר, כי כך הצטייר כאילו הבורסה הישראלית יציבה, אולם עבור 400,000 האזרחים שכספם שמור בקרנות הפנסיה הללו זה היה אסון אישי. אבנרי כתב למבקר כי כצפוי מדובר היה בקניית שקט ליום אחד בלבד, וכי הבורסה המשיכה וירדה אח"כ ושווי המניות ש"עתידים" רכשה עבור מבוטחיה ירד והם הפסידו חלק משמעותי מהשקעתם. אבנרי טוען כי לא מדובר היה בהשקעה הגיונית שנעשתה בעת שהמניות היו בשפל, אלא בהזרמה מראש של פקודות וכספים לרכישת מניות עוד בטרם ירדו בכלל מחירי המניות . אומ"ץ טוענת כי המניות הללו נקנו בכוונה במחירים גבוהים רק כדי למנוע את נפילת הבורסה. אומ"ץ טוענת כי גם אם לאוצר יש אינטרסים לגיטימיים בשוק ההון, לא יתכן כי יעשה שימוש בכספי קרנות הפנסיה הציבוריות למטרות שעומדות בסתירה לאינטרסים הישירים של המבוטחים. לטענת אומ"ץ, 400,000 האזרחים המבוטחים בקרנות הפנסיה הללו שמדינה הלאימה אינם מעלים כלל על הדעת מה השימוש שנעשה בכספם לטובת אינטרסים אחרים של האוצר ולמעשה חסכונותיהם של המבוטחים הועמדו עכשיו בסכנה . אבנרי כותב עוד למבקר המדינה כי מדובר בתופעה חמורה ואם כך זה נעשה עולה חשש שמנהלי הקרנות הללו מפרים חובת נאמנותם למבוטחים למן העדפת האינטרסים של האוצר. לחילופין ואם המעשה נעשה סתם ברשלנות ומתוך חוסר אחריות, מתבקשות מסקנות והמלצות אישיות כלפי האחראים לכשלון הזה. לטענת אומ"ץ מדובר במעשה שמצביע על כשל ניהולי חמור ואולי אפילו על אי התאמת מנהלי הקרנות לתפקידם.
אומ"ץ מבקשת ממבקר המדינה לקיים חקירה דחופה על הדרך בה "עתידים" מנהלת את החלטותיה ולפרסם את ממצאיו ומסקנותיו לידיעת הציבור.
לדף קודם / לראש הדף
|