דרישה לביטול סעיף 284 לחוק העונשין התשל"ז-1977 - מרמה והפרת אמונים 23/10/2022
להלן נוסח מכתב תנועת אומ"ץ ליועמ"שית לממשלה, בנדון -
"תנועת אומ"ץ, התנועה למען מנהל תקין וצדק חברתי ומשפטי, מתכבדת לפנות אלייך בזה בדחיפות כדלקמן:
לאחרונה פורסם בכלי התקשורת כי תנועת הציונות הדתית מבקשת להעביר חוק שעניינו ביטול עבירת המרמה והפרת אמונים מספר החוקים הישראלי.
על מנת לסבר את האוזן, להלן נוסחו המלא של הסעיף:
מרמה והפרת אמונים, ס' 284 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977:
"עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד, דינו – מאסר שלוש שנים."
אין ספק כי התוצאה של ביטול סעיף זה, ככל שהיא תתקבל בכנסת, תביא לביטולו של המשפט התלוי ועומד כנגד ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ולא רק וזאת למרות דברי המציעים שההצעה לתיקון לא תחול על משפטו של נתניהו. סעיף זה, קרוב לעבירת השוחד שהיא עבירה חמורה יותר, אך הוא עומד בפני עצמו.
לצורך כך, יש לבדוק את סעיף 4 לחוק העונשין הקובעים כדלקמן:
ביטול העבירה לאחר עשייתה (תיקון מס' 39) התשנ"ד – 1994
4[1]. "נעברה עבירה ובוטל בחיקוק האיסור עליה – תתבטל האחריות הפלילית לעשייתה; ההליכים שהוחל בהם – יופסקו; ניתן גזר-דין – יופסק ביצועו; ולא יהיו בעתיד עוד תוצאות נובעות מן ההרשעה."
עולה בבירור מן האמור כי לביטול העבירה התוצאה היא אחת בלבד – ביטול האישום של הליכים תלויים ועומדים.
עוד יש להוסיף, כי ביטול העבירה יביא בעקבותיו גם ביטול האפשרות של השופט לקבוע שיש בעבירה שנעברה קלון ואז איש הציבור מנוע מלעסוק בענייני ציבור למשך שבע שנים.
משכך, ביטול העבירה של הפרת אמונים יש לו משמעות רחבה וחמורה ופוגעת בעקרונות החוק הבסיסיים הבאים להעניש אנשי ציבור על פעולות שנעשו בניגוד לחוק.
תנועת אומ"ץ סבורה שביטול סעיף זה, הינו פגיעה אנושה בשלטון החוק, ועל כן התנועה פונה אלייך בבקשה לעמוד איתן מול כל ניסיון לביטולו של הסעיף כולל פנייה לערכאות משפטיות כדי למנוע את הביטול."
העתק המכתב הופץ גם למבקר המדינה ולפרקליטות המדינה.
לדף קודם / לראש הדף
|