יומן פעילות - שוטף
פגיעה בשוטרים הסובלים מ- ptsd
19/02/2024

יו"ר תנועת אומ"ץ, פליצ'ה פלד, יו"ר המועצה הציבורית, עו"ד יצחק מינא וחבר צוות משפטי באומ"ץ, עו"ד מיקי טל,  

פנו למפכ"ל המשטרה קובי שבתאי בנושא הנ"ל כדלקמן:

 

"

לאור פניית שוטרים רבים שביקשו את סיוע אומ"ץ , הנמצאים במחלה בנושא פגיעה בזכויות שוטרים הסובלים מפוסט טראומה אירועים קשים שחוו במהלך שירותם ואובחנו כסובלים מפוסט טראומה ע"י רופאים מוסמכים.

בקליפת האגוז:
אנשי משטרה אשר נפגעו נפשית במהלך שירותם עקב מקרים מזעזעים אליהם נחשפו, מטופלים פסיכיאטרית, ובמקרים רבים אינם יכולים להמשיך ולשרת במסגרת משטרת ישראל, הדבר לטענת פסיכיאטרים בכירים אף עלול לגרום להחמרה במצבם.
לאחרונה, שוטרים רבים נפגעו בשל אירועי 7.10 ולא רק אלא במכלול האירועים המצטברים, ומדובר בפוסט טראומה מתמשכת לאורך שנים רבות של שירות אינטנסיבי קשה ולאור מצבם הנפשי, שוטרים אלו פורשים ממשטרת ישראל בשל מצבם הנפשי (ור"מ) בהתאם לפקודת משטרת ישראל הנגזרת מהחוק.
לאחרונה שוטר ימ"ס אשר התאבד בכביש 6 כי הדבר נובע כנראה ממצבו הנפשי ומפוסט טראומה ע"ר שירותו כמסתערב.

מדהים הוא כי, לוחמי הימ"מ!!! ששחררו חטופים בצורה הרואית בעזה יאלצו להגיע לתל השומר אם יסבלו מפוסט טראומה וירצו לפרוש.

על המשטרה לטפל במי שסובל מפוסט טראומה ולהגדיל תקנים עבור קציני בריאות הנפש.

השינוי:
במהלך חודש פברואר השנה, החליטה משטרת ישראל כי: "אחד מהיעדים הינם צמצום פרישת שוטרים הסובלים מפוסט טראומה בלבד!", הדבר נכתב ברישא של המסמך לא פחות!!! ולשם כך הקימה ועדה של רופאים הנמצאים בתל השומר אשר מטרתה "לאבחן את השוטר הסובל מפוסט טראומה בהקשר אובדן כושר תעסוקתי" טרם הגעתו לור"מ וכל זאת במטרה למנוע מהשוטר לפרוש רפואית ולהקשות עליו, הא ותו לא.
כבר עכשיו יובהר כי, הדבר עומד בניגוד לחוק הנכים (תגמולים ושיקום), תשי"ט-1959 [נוסח משולב] העוסק בנושא התגמולים והשיקום למי שנפגעו בזמן שירותם הצבאי ובשל השירות, והפכו בעקבות הפגיעה לנכים, (להלן: "חוק הנכים") אשר כל היכן שנכתב חייל יתווסף ויחול על שוטרים, שירות הביטחון הכללי, משמר הכנסת וכו'.

יודגש כי: 
חוק הנכים קובע את דרכי השיקום התעסוקתי בהתאם לסמכותו כדין, וטרטור השוטר לוועדה בתל השומר מהווה מחסום נוסף המעיק על שוטר הסובל מפוסט טראומה. והדבר מהווה אפליה פסולה לשוטרים אלו מול עמיתיהם בארגונים הביטחוניים המקבילים ומול אנשי הקבע בצה"ל אשר שם אין כלל יוזמה כזו ו/או ועדה כזו, ההפך הוא הנכון, ארגונים אלו מסייעים למשרתים בהם הסובלים מפוסט טראומה מול הרשויות.

לא זו אף זו, רפורמת נפש אחת אשר נולדה לעולם בשל אסון, מטפלת בשיקום פגועי הנפש ע"ר שירותם ובזכויותיהם ולא משטרת ישראל.

ניגוד עניינים מובהק:
הגדילה משטרת ישראל לעשות, והרופאים היושבים בוועדה דנן בתל השומר, יושבים בוועדות של משרד הביטחון המחוזיות הקובעות אחוזי נכות לנכי צה"ל ובהם שוטרי משטרת ישראל, בהתאם למסמך שהוצא ע"י משאבי אנוש ,כך שאותם רופאים הפוגשים את הנכה בוועדה זו בתל השומר עלולים לפגוש אותו בוועדה לקביעת אחוזי נכות, הדבר עומד הן בסתירה לפסיקה, והן בסתירה לחוזר מנכ"ל משרד הבריאות מס' 14/09 מיום 10.03.09 שכותרתו: "נוהל ניגוד עניינים ושמירת סודיות של חברי ועדות מייעצות ונותני חוו"ד("למשרד הבריאות).

הפן המשפטי בפסיקה:
בשל העובדה שמדובר בנכי צה"ל, הפסיקה קבעה כי חוק הנכים הנו חוק סוציאלי אשר יש לפרשו לטובת הנכה, בנוסף כל מחלוקת בנושא זה כגון חוו"ד רפואית מטעם הנכה מול חוו"ד רפואית של הגוף מול הנכה, הרי שתינתן תמיד עדיפות לחוו"ד המטיבה עם הנכה.

1.    השופטת ד' ברק-ארז ברעא 2558/16 פלונית נ' קצין התגמולים משרד הביטחון (05.11.2017):
 לצד זאת, יש לתת את הדעת לאופיו הייחודי של חוק הנכים. כידוע, חוק הנכים הוא חלק מהמערך של דיני השיקום המיועד באופן ייחודי למשרתי מערכת הביטחון, לצד חוק התגמולים לחיילים ובני משפחותיהם (חבלה שלא בעת מילוי תפקיד), התשמ"ח-1988 וחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), התש"י-1950. מערך דינים זה משקף, במידה רבה, את ההכרה בתרומה של המשרתים במערכת הביטחון למדינה, ובהמשך לכך – את תחושת האחריות המוגברת לנזק שנגרם להם והחובה המוסרית להעניק בגינו סעד".  

2.    קובעת השופטת א' חיות בבגץ 1082/02 המוסד לביטוח לאומי נ' בית הדין הארצי לעבודה (25.05.2003):
"הוועדות הרפואיות – ובכללן הועדה לעררים – פועלות, אפוא, כגופים מעין-שיפוטיים, והן מכריעות, מכוח סמכותן הסטטוטורית, בנושאים רפואיים-מקצועיים המצויים בתחום מומחיותן. מתוקף מעמדן זה, כפופות הועדות הרפואיות, בין היתר, לכללים, אשר מקורם במשפט המנהלי, ומתוקף כך חייבות הן בנימוק החלטותיהן, בהימנעות ממשוא פנים וניגוד עניינים, ובקיום עקרונות של צדק טבעי...".

 חוסר סמכות חוקית
 משטרת ישראל פעלה בחוסר סמכות לכאורה כאשר הקימה מעין ועדה רפואית אשר כלל אין לה את מקור הסמכות החוקית לעשות כן, וסביר להניח כי הדבר כלל לא יעבור את מבחן בית המשפט.
מדהים כי, הקמת ועדה כזו תוך טרטור השוטרים הסובלים מפוסט טראומה לתל השומר והאמירה בריש גלי ברישא של מכתב קרפ"ר מ"י על צמצום פרישה מטעמי נפש הנם לא פחות ממדהימים.

סיכום:
•    אין כלל מקור סמכות חוקית המאפשר למ"י להקים וועדה כזו.
●    חברי הוועדה נגועים לכאורה בניגוד עניינים מובהק לאור העובדה שהינם יושבים בוועדות של משרד הביטחון לקביעת אחוזי נכות, ואין חולק כי האינטרס של משרד הביטחון הפוך מהאינטרס של הנכה ברוב המקרים.
●    משטרת ישראל יוצרת הפליה בניגוד לחוק הנכים ויוצרת מעין ועדה שאינה קיימת בשום גוף מקביל.
●    נכי צה"ל/משטרה הסובלים מפוסט טראומה זכאים לשיקום ולרפואה תעסוקתית בהתאם לחוק בלבד.
●    חוק הנכים בהתאם לפסיקה הענפה הנו חוק סוציאלי שאותו יש לפרש לטובת הנכה הן בחו"ד רפואית מטעם הנכה מול חו"ד רפואית מול הגוף הסטטוטורי קרי אגף השיקום, מל"ל וכו'.
●    טרטור נכים מהפריפריה במיוחד פוסט טראומטיים שלא לצורך מהווה פעולה נוגדת את החלטת הממשלה ומשרד הבריאות.
●    לאור האמור לעיל אומ"ץ שוקלת הגשת עתירה מנהלית כנגד החלטה זו של משטרת ישראל הרוצה למנוע פרישת מטעמי בריאות לסובלים מפוסט טראומה, וכל ניסיון ליפות זאת במילים יפות לא ישנו את הנושא. 

●    בשולי הדברים יאמר, אך לא בשולי חשיבותם כי: הטיפול בסובלים מפוסט טראומה הנו דבר ראשון במעלה, פורסם כי לוחמי הימ"מ שחררו 2 חטופים בפעולה הרואית, ידעו אותם לוחמים מדהימים שידעה מדינת ישראל כי אם יחלו בפוסט טראומה עקב שירותם המסוכן יאלצו לעבור סיוט לצורך פרישתם מהחיל, ומן הראוי כי הכספים המרובים שמשטרת ישראל מוכנה להוציא להקמת ועדה זו יופנו להגדלת תקנים של קציני בריאות הנפש במשטרת ישראל הקורסים מעומס עבודה.


לטיפולך המסור אודה."
 


לדף קודם  /  לראש הדף
 
יומן פעילות
שוטף
שנים קודמות
אומ"ץ התחום החברתי
אומ"ץ התחום הרפואי
אומ"ץ תחום השלטון המקומי
פרוייקט חינוכי
אומ"ץ תקשורתי
עתירות
פסקי דין
אירועים וכנסים
השקת הספר "אומץ לב"
המרכז לחקר השחיתות
שלח לחבר הדפס מפת אתר
English שאלות קישורים
office@ometz.org.il פקס 03-5600469 טלפון 03-5605588 דרך בגין 44, תל-אביב, מיקוד 6618360
אפשר להפיץ דף זה באמצעות דואר אלקטרוני, לשמור במחשב האישי, להוריד משרת אינטרנט ולהציגו בפני קהל. כל זאת מבלי לשנות או לפגוע במבנה הדף. על דף זה חלים חוקי זכויות יוצרים. אין לערוך אותו ו/או לעשות בו כל שימוש שלא למטרות שלשמן נועד.
עורכת האתר: מיכל אדר, דוברת תנועת אומ"ץ.
© כל הזכויות שמורות לתנועת אומ"ץ.