יומן פעילות - שוטף
פגיעה במעמדם של היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה
15/11/2009

בפנייתה של תנועת אומ"ץ אל מבקר המדינה השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס כותב יו"ר התנועה אריה אבנרי:
במרץ 2009 החליטה הממשלה לאשר את המלצות דו"ח אברמוביץ לעניין מעמדו של היועץ המשפטי במשרד הממשלתי, ומינתה צוות שיכין הצעות אופרטיביות ליישום ההמלצות, והורתה לצוות לבחון את תחולת הצעותיו גם על יועצים משפטיים מכהנים.
עוד טרם הספיק הצוות להגיש הצעותיו, דנה וועדת השרים לענייני חקיקה בראשות שר המשפטים, בהצעת חוק יועץ משפטי למשרדי הממשלה, התשס"ט-2009 (פ/18/304) של חה"כ משה גפני וחה"כ אורי מקלב. עלפי הצעת חוק זו, תוגבל כהונתם של יועצים משפטיים למשרדי הממשלה לתקופה של 6 שנים, תוענק לשר הממונה על המשרד סמכות לשוב ולמנות את היועץ המשפטי למשרד לתקופת כהונה אחת נוספת וכן תוענק לשר סמכות להפסיק את כהונת היועץ, ללא קבלת אישורו של היועץ המשפטי לממשלה, בעוד שאחת מהעילות המצדיקות הפסקת כהונה היא לא אחרת מאשר קיומם של "חילוקי דעות מהותיים וממושכים בין השר  לבין היועץ המשפטי המונעים שיתוף פעולה יעיל". בנוסף, על פי ההצעה יחויבו היועצים המשפטיים המכהנים 6 שנים לסיים את כהונתם בתוך שנה מיום פרסומו של החוק.
בעוד שביום 10.5.09 החליטה ועדת השרים להתנגד להצעת החוק, כחודשיים לאחר מכן, ביום 12.7.09 הפכה את החלטתה שלה והחליטה לתמוך בהצעת החוק, בקבלה ערר שהגיש השר יולי אדלשטיין. בדברי ההסבר לערר ציין השר אדלשטיין כי אי הגבלת כהונתו של יועץ משפטי למשרד הוא "דבר שגרם לעתים רבות לקושי בתפקוד המשרד וביצוע מדיניותו".
תנועת אומ"ץ רואה בדאגה גדולה את ההתנכלות לשומרי הסף, ואת הניסיון לעקר את התפקיד שיוחד ליועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, לשמור על שלטון החוק והמנהל התקין, ועל האינטרסים הציבוריים. יש לראות בדאגה רבה גם את הנכונות לנקוט בהליך של חקיקה חסר תקדים ולא חוקתי לשם השגת מטרות אלו.
 
זוהי הצעת חוק חסרת תקדים, המבדלת את היועצים המשפטיים מכלל עובדי המדינה, במטרה לסלק את כל המכהנים 6 שנים, כאיש אחד, משירות המדינה, תוך שנה ממועד כניסתו של החוק לתוקפו. במסגרת הדיונים בהצעה זו נעשתה השתלחות רבתי ביועצים המשפטיים כמי שעומדים למכשול בעבודת הממשלה, בעוד אלה הם שומרי הסף המופקדים על שלטון החוק ועל המנהל התקין, שמתפקידם לשמור על האינטרסים הציבוריים, כנגד הגורמים הפוליטיים המעוניינים לעשות בהם כטוב בעיניהם.
הסמכויות הניתנות בהצעת החוק לשר הממונה להפסיק את כהונת היועץ המשפטי למשרדו, ללא צורך בקבלת הסכמתו של היועץ המשפטי לממשלה, והעובדה שהאפשרות של יועץ משפטי למשרד לכהן בכהונה נוספת תלויה ברצונו הטוב של השר הממונה עליו, הופכת את משרת היועץ המשפטי, המופקד על שמירת שלטון החוק והמינהל התקין, מ"שומר סף" למשרת אמון. תלות זו בשר הממונה פוגעת קשות ביכולתם של יועצים משפטיים להפעיל שיקול דעת עצמאי ולמלא את תפקידם נאמנה.
גם היום ניתן לסיים את כהונתו של יועץ משפטי, בהתאם לעילות הקיימות בדין. אולם התומכים בהצעת החוק מעוניינים בסילוקם לאלתר של כל היועצים המשפטיים המכהנים, הפועלים על פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה.
בהצעת חוק זו ובהתבטאויות הפומביות נגד היועצים המשפטיים של משרדי הממשלה, יש כדי ליצור חוסר אמון בהם, וכבר עתה יש חשש כי פגעו במעמדם וביכולתם להפעיל שיקול דעת עצמאי במסגרת היעוץ שניתן על ידם.
עם פיטוריהם השרירותיים של היועצים המשפטיים כאמור בהצעת החוק, יהיו השרים חופשיים למנות "יועצים מטעם", אשר היעוץ שינתן על ידם יקח בחשבון את האפשרות כי בידי השרים לפטרם.
אם תתקבל הצעת החוק, הרי שהציבור לא יוכל לתת אמון בממשלה, שאינה מכבדת את שלטון החוק ואת האינטרסים של הציבור בכללותו.
תנועת אומ"ץ קוראת לפעול נגד הצעת חוק זו, שריח רע של שיקולים זרים נודף ממנה.

 

לדף קודם  /  לראש הדף
 
יומן פעילות
שוטף
שנים קודמות
אומ"ץ התחום החברתי
אומ"ץ התחום הרפואי
אומ"ץ תחום השלטון המקומי
פרוייקט חינוכי
אומ"ץ תקשורתי
עתירות
פסקי דין
אירועים וכנסים
השקת הספר "אומץ לב"
המרכז לחקר השחיתות
שלח לחבר הדפס מפת אתר
English שאלות קישורים
office@ometz.org.il פקס 03-5600469 טלפון 03-5605588 דרך בגין 44, תל-אביב, מיקוד 6618360
אפשר להפיץ דף זה באמצעות דואר אלקטרוני, לשמור במחשב האישי, להוריד משרת אינטרנט ולהציגו בפני קהל. כל זאת מבלי לשנות או לפגוע במבנה הדף. על דף זה חלים חוקי זכויות יוצרים. אין לערוך אותו ו/או לעשות בו כל שימוש שלא למטרות שלשמן נועד.
עורכת האתר: מיכל אדר, דוברת תנועת אומ"ץ.
© כל הזכויות שמורות לתנועת אומ"ץ.