הפרקליט המתעתע
מי שחשב לתומו שפרקליטות המדינה תעשה כנדרש מאמצים מיוחדים כדי להשלים את הכנת כתב האישום נגד עורך הדין, רונאל פישר שדרדר את מקצוע עריכת הדין לשפל המדרגה ובו-זמנית בייש את ענף ההנחיה בטלוויזיה לא מכיר כנראה את המציאות הישראלית. בחודשים האחרונים קיימת בפרקליטות סחבת מוזרה סביב ההכרעה בתיק החקירה של רונאל הנוכל ואין הערכה לגבי מועד הגשת כתב האישום נגדו בית המשפט.
אומ"ץ פנתה השבוע פעם נוספת אל פרקליט המדינה שי ניצן בבקשה לזרז את קבלת ההכרעה. גם מח"ש הטיל איפול מוחלט על ממצאי החקירה בפרשה מסואבת זו שבמסגרתה נחשפה מערכת קשרים חמורה בין פישר לבין קציני משטרה בכירים ביחידות החקירה הארציות. אחד הקצינים הללו חשוד בהדלפת מידע מסווג לפרקליט הפלילי תמורת קבלת טובות הנאה מפישר. בשלב זה גורלו של קצין המשטרה לא ידוע. גם בנושא זה אומ"ץ לא עמדה מן הצד. פנינו אל ראש מח"ש אורי כרמל בבקשה לקבל הבהרות אבל עד כה הוא לא החכים אותנו.
חזית שלישית שנותרה פתוחה הינה לשכת עורכי הדין בתל אביב שהתנהלותה לאורך השנים מול התנהלות הנואלת של חברת הפרקליט פישר מעוררת סימני שאלה רבים. בעתיד הקרוב תחשוף אומ"ץ בהרחבה את מחדלי הלשכה בפרשה זו כדי שהציבור יקרא וישפוט כיצד נוהגים עורכי הדין כלפי חברם עוכר הדין.
אומ"ץ הגישה באחרונה ללשכת עורכי הדין ה תלונה נוספת נגד פישר ותביעה להשעותו לאלתר מחברותו בגין עבירות פליליות חמורות שביצע כלפי לקוחותיו. הלשכה ממשיכה לפעול משום מה לגבי פישר בהילוך נמוך ומתחמקת בתירוצים שונים ומשונים. בין השאר קיבלנו תשובה מיו"ר ועד מחוז תל אביב, עו"ד אפי נווה שהלשכה ממתינה לחומרי החקירה המשטרתית נגד פישר לפני שתתקבל הכרעה.
קרן האור היחידה בקעה באחרונה דווקא מכיוונה של נציבת הביקורת על הפרקליטות השופטת הילה גרסטל שנענתה לפניית אומ"ץ והורתה לבדוק האם פרקליטות מחוז תל אביב פלילי העניקה העדפות ללקוחותיו של פישר בתקופת כהונתה של עו"ד רות דוד בלום כפרקליטת המחוז.
בדיקה זו הייתה מחויבת המציאות לאור העובדה שדוד בלום הייתה ונשארה ידידתו הקרובה של פישר וברוב השפלות שלו חשף פישר בפני לקוחות פוטנציאליים את מערכת הקשרים ביניהם כאמצעי לגיוסם תמורת שכר טירחה שמן. משום מה דוד לא ניתקה מגע עם ידידה כפוי הטובה. אחרי שדוד פרשה מתפקידה הצטרפה כשותפה למשרד הפרקליטים של פישר.
פישר עצמו ממשיך לתעתע בכולם. הוא הודיע על סגירת משרדו ותליית גלימתו אך יש כנראה רגל אחת לפחות לחשד שהוא קשור מאחורי הקלעים למשרד פרקליטים חדש שפתחו שותפיו לשעבר. במקביל הפעיל רונאל את מערכת הוצאה לפועל נגד יו"ר עובדי נמל אשדוד המושעה אלון חסן שלא פורע שכר טירחה ששילם לו בשעתו באמצעות שיקים דחויים.
כזכור, חסן היה לקוחו של פישר אחרי שנחשד בביצוע כמה עבירות פליליות. אחרי שפישר הציע לו לשחד קציני משטרה תמורת הקלה בסעיפי כתב האישום החליט חסן להקליט אותו בעצה אחת עם מח"ש ולגרום לנפילתו שעדיין אינה נראית באופק.
כדאי לעמוד בהרחבה על מעלליו ותחמוניו של פישר שנחשד בשורה של עבירות פליליות חמורות, בהן: תיווך לקבלת שוחד, שיבוש הליכי חקירה, הפרת אמונים, העלמת מס והונאת כמה מלקוחותיו. אומ"ץ לא עמדה מנגד. לקראת האפשרות שרונאל פישר הפרקליט העבריין יחדש את החגיגות הפליליות במשרדו באין מפריע.
פנינו בשעתו אל לשכת עורכי הדין בדרישה להשעות את פישר מחברותו בלשכה ומעיסוקו כעורך דין עד לסיום ההליכים המשפטיים נגדו ולא לאפשר לו לחזור לתפקידו. בתגובה נאמר לנו כי הליך מעין זה אינו מקובל כל עוד לא הוגש כתב אישום נגדו.
בעקבות זאת פנתה בשעתו אומ"ץ אל פרקליט המדינה, שי ניצן, וצלצלה בפעמונים: "בעוד זמן קצר מסתיימת תקופת מעצר הבית שהוטלה על עו"ד רונאל פישר והוא עשוי לחזור לעבודתו המקצועית. תנועת אומ"ץ, שטיפלה בשנים האחרונות בשורה של פרשות שקשורות לעו"ד פישר שמהן עולה חשד לביצוע עבירות פליליות, פונה אליך בבקשה לבחון אפשרות שהפרקליטות תתערב ותמנע את המשך עבודתו המקצועית כל עוד לא הסתיימה החקירה של מח"ש לגבי מעורבותו בפרשת נמל אשדוד ובפרשות נוספות שהתגלו במהלך החקירה. שובו לעבודה המקצועית במשרדו עלול לגרום לא רק לשיבוש דרכי חקירה אלא לשמש במקביל דוגמה שלילית לציבור אזרחי המדינה בכלל ולציבור עורכי הדין בפרט".
גם פרקליט המדינה לא יכול היה למנוע מהפרקליט הפלילי להמשיך לעסוק בעניינים הפליליים של לקוחותיו השאלה הגדולה והמסקרנת: כיצד תנהג פרקליטת מחוז תל אביב פלילי לשעבר, רות דוד בלום, שהינה שותפה פעילה במשרדו של פישר וניהלה את המשרד בהעדרו. האם היא תמשיך להעלים עין מהעבירות החוזרות ונשנות שנעברו בין כותלי המשרד?.
עורכת הדין דוד בלום שימשה גם כפרקליטתו של פישר בעת מעצרו, מאמינה בחפותו ומאשימה גורמים שונים בהתנכלות לו. אין ספק שמערכת קשריהם ההדוקה של פישר ודוד בלום מחייבת, לדעת אומ"ץ, בדיקה לעומק אם הפרקליט הנוכל ניצל אותם כדי לקבל לקוחות שעברו עבירות פליליות ולגבות מהם כדרכו סכומי עתק.
לפני זמן קצר פנינו אל השופטת בדימוס הילה גרסטל המשמשת כנציבת הביקורת על הפרקליטות וביקשנו שפרשת פישר דוד תיבדק באורח יסודי. בפנייה שלנו נאמר בין השאר: "פרשת עורך הדין פישר שנעצר כחשוד ביצוע עבירות פליליות חמורות חשפה בין השאר מערכת קשרים בינו לבין פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, עורכת הדין רות דוד בלום שהפכה גם לשותפה במשרדו ומייצגת אותו בימים אלה בחקירות שמתנהלות נגדו".
"בפרשה זו קיים חשד לכאורה שעורך הדין פישר ניצל את קשריו עם עורכת הדין דוד בלום שהייתה עדיין בתפקיד לצורך רכישת לקוחות והבטיח להם הבטחות שונות בידיעתה ושלא בידיעתה. אומ"ץ מבקשת שיבדקו התיקים שבהם טיפל עו"ד פישר מול פרקליטת מחוז ת"א פלילי בתקופת כהונתה של עו"ד דוד בלום כדי לברר האם ניתנו הנחות ללקוחותיו והאם מעורבים אנשי פרקליטות נוספים בכך".
עד כה לא נתקבלו ממצאי הבדיקה.
מתברר שפישר חושש יותר מכל משלילת רישיונו שהפך מנוף להתעשרותו בדרכים לא כשרות. לראשונה בחייו נתקל פישר באומ"ץ, גוף עיקש של מתנדבים שאינו נכנע לאיומיו ואינו נבהל מהכפשות ואיומים בתביעות לשון הרע מבית מדרשו של פישר.
נעשה הכול כדי שהפעם פישר ייתן הדין על העבירות הפליליות שביצע כפי שהיה בעבר באמצעות תחבולות ותחמונים.
הרב המקרטע
בערב חג הפסח האחרון התיר בית המשפט לרב ראשי לישראל לשעבר, הרב יונה מצגר, שחשוד בקבלת שוחד במיליוני שקלים לצאת את הארץ לתקופה קצרה. גם סביב מועד הגשת כתב האישום נגד הרב מצגר ע"י הפרקליטות שוררת תעלומה. חלף כבר זמן רב מאז שהמשטרה השלימה את החקירה ויש עד מדינה. הרב מצגר העצים את השם הרע שיצא לעבריינים הדתיים והגביר את המבוכה והמבולקה בקרב האזרחים שומרי המסורת.
מי שמכיר מקרוב את הרב מצגר ולא עקב במרוצת השנים אחר מעלליו ומעשיו הנלוזים שביזו את מוסד הרבנות, לא הופתע ממעצרו כחשוד בשורה של עבירות חמורות, ובראשן קבלת שוחד בסך מיליוני שקלים מכספי תרומות שהגיעו לעמותות שהיו מחוברות אליו.
הרב מצגר השתמש על-פי החשד בכספי השוחד לצרכי רכישת דירות לבני משפחתו, ובנוסף לכך החביא סכומי כסף גדולים במטבע זר במקומות סתר, ועל-ידי כך עבר הרב מצגר לכאורה עבירות חמורות של מרמה, הפרת אמונים והלבנת הון. הרב מצגר הכחיש במהלך חקירתו באזהרה את החשדות שהועלו כלפיו, וטען שאם נעשו פעולות לא חוקיות על-ידי עוזריו ומקורביו הן לא היו בידיעתו ובהסכמתו.
מה שלא ידע עדיין הרב מצגר, הוא שאיש מקורב אמור להיות עד מדינה נגדו וקיים סיכוי סביר שלא רק נשיא מדינה לשעבר ישב בכלא אלא גם רב ראשי לשעבר.
קופת השרצים של הרב מצגר כללה גם תלונה שנייה נגדו למשטרה לפני כשנה ממדריך ספורט, שטען כי בעבר הוטרד מינית על-ידי הרב מצגר שנגע בגופו וליטף אותו בניגוד לרצונו. הרב מצגר הזדרז להכריז כי לא זכור לו מקרה מעין זה. וכי למה שיזכור? אולי היו שורה של מקרים... אם אומנם אירע הליטוף במציאות חרף זכרונו הסלקטיבי של הרב מצגר, הרי שהרב עבר עבירה שמחייבת את העמדתו לדין פלילי ומונעת ממנו להמשיך ולהיות רועה רוחני לצמיתות.
אומ"ץ מלווה את פעילותו חסרת הבושה של הרב מצגר החל מראשית פעילותה לפני עשר שנים, בתקופה שמצגר החל במקביל לכהן כרב הראשי האשכנזי לישראל ונהג כרב שמועד מדי פעם בדומה לשור מועד. בחירתו של הרב מצגר לתפקיד הרב הראשי, הרבה בזכות תמיכתו של הרב שלום אלישיב, עוררה הרמת גבות ותמיהה רבה בקרב החוגים החרדיים והדתיים, בעיקר משום שמצגר נחשב לרב בינוני שרחוק מלהיות פוסק ומורה-דרך. זאת ועוד: מעל ראשו של הרב מצגר רבצה עננה כבדה שבגינה היה צורך לפסול את מועמדותו.
מתברר שכמה שנים קודם לכן, כאשר הרב מצגר כיהן כרבו של אחד הרבעים בתל אביב וכרב של בית הכנסת "תפארת צבי", הגיעו תלונות רבות על-כך שהוא חותם שלא כדין על כתובות של נישואין וגובה בניגוד לחוק כספי מזומנים בחופות הרבות שהוא עורך. ואם לא די בכך, למועצת הרבנות הגיעו במקביל שמועות עקשניות שהרב מצגר נוהג לעיתים לגעת באיברים אינטימיים של נערים נגד רצונם. אף אחד מהגופים הללו לא הגיש על-כך תלונה למשטרה וגם מועצת הרבנות לא טרחה לעשות כן והסתפקה, כאמור, בפסילתו של הרב מצגר לתפקיד הרב הראשי לישראל.
מי שלא רצה, בצדק, את הרב מצגר כרב ראשי של תל אביב, קיבל אותו בחרפה כרב הראשי האשכנזי לישראל. שנתיים אחרי שהרב מצגר כיהן בתפקידו רם-המעלה, החלו שורה של מעשים שלא ייעשו שגרמו מועקה לאוכלוסייה גדולה של אזרחים שומרי מסורת במדינה.
כבר בראשית פעילותו נחקר הרב מצגר באזהרה בעקבות שכירת חדר בתקופת החגים בבית מלון ירושלמי תמורת תעריף מוזל. שכירת המלון נראתה תמוהה, על-פניה, לאור העובדה שלרב מצגר יש דירת-שרד בירושלים. בסיום החקירה המליצה המשטרה להעמיד לדין את הרב מצגר בעבירות של מרמה והפרת אמונים. אומ"ץ דרשה גם אז להשעות את הרב מצגר מתפקידו עד לסיום החקירה.
בשנת 2005 הגישה אומ"ץ עתירה לבג"ץ באמצעות עו"ד בועז ארד לשרת המשפטים דאז ציפי לבני, בדרישה שמצגר יושעה מכל תפקידיו. בבוקר הדיון בעתירה הודיע עו"ד דוד ליבאי כי מצגר משעה עצמו מכל תפקידיו ועל-ידי כך התייתרה העתירה.
באפריל 2006 - בעוד השעייתו העצמית של מצגר נמשכת - פרסם היועץ המשפטי לשעבר מני מזוז את החלטתו שלא להעמיד את מצגר לדין פלילי, אך דרש ממנו להתפטר מתפקידו. מזוז ביקר בחריפות את מעשיו, קבע ששיקר בחקירותיו במשטרה והודיע כי אם לא יתפטר מרצונו ייפתחו נגדו הליכי הדחה מיידיים.
הרב מצגר עתר לבג"ץ נגד מזוז בדרישה שימחק את המלצתו להתפטרותו מתפקידו. בתגובה לכך דרשנו משר המשפטים דאז - חיים רמון - כי יפעיל סמכותו להביא לוועדה למינוי דיינים את הדחתו של מצגר, ומשלא נעניינו הגשנו עתירה שנייה בדרישה לחייב את שר המשפטים לנקוט הליכי הדחה. לאחר הגשת העתירה התברר, ששר המשפטים דאז חיים רמון החליט טרם שנאלץ להתפטר בגלל ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום על הטרדה מינית, הבטיח לפרקליטו של הרב מצגר שלא יעשה דבר, עד אשר יסתיים הדיון בעתירתו של מצגר נגד מזוז. בסופו של דבר חזר הרב מצגר למרבה הבושה לכהן כדיין בבית הדין הרבני העליון.
הרב מצגר היה פרק זמן מסוים על תקן של ברווז צולע, אבל בהדרגה הפך הרב לשועל נהנתן שביקר בכרמים בארץ ובחו"ל ואכל ענבים בשפע וגם לקח הביתה. משום מה הוא לא למד לקח וחזר לסורו בדומה לשור מועד שאין לו תקנה. וזה עוד לא הכל עדיין: בצד כל פגיעה של הרב מצגר בטוהר המידות, הגיעה תלונה חדשה שהייתה קשורה בחשד להטרדה מינית על-ידי הרב הראשי הבעייתי.
במקביל שודר בערוץ הראשון פרק נוסף ממסע הנהנתנות הבלתי פוסקת של הרב מצגר שהיה מלווה בגיוס כספים לא חוקי למרות פרטיות שניקר את עינינו וצלה את אוזנינו. עו"ד ארד הזדרז לפנות אל ראש הממשלה בנימין נתניהו, שכיהן אז כממונה על משרד הדתות, והציג לו שורה של שאלות נוקבות שפירטו את מעלליו של הרב הנהנתן: מאחר שנתניהו לא הזדרז להשיב, פנינו במקביל גם ליועץ המשפטי לממשלה דאז מני מזוז, בבקשה לבדוק אם אין היבטים פליליים בהתנהלותו של הרב מצגר בנסיעותיו לחו"ל.
בפנייה של אומ"ץ אל מזוז הוספנו במקביל מידע מחשיד נוסף נגד הרב מצגר שהובא לידיעתנו מאוחר מדי והיה קשור בעריכת נישואין לפסולי חיתון ממניעים זרים. צרפנו גם תלונה של צלם צרפתי שחשף בתקשורת פרט מאלף: הרב מצגר הטריד אותו מינית לכאורה. למרבה הצער, החליט מזוז שלא לפתוח בחקירה.
עוזרו לשעבר של היועץ המשפטי מזוז עו"ד רז נזרי המשמש כיום משנה ליועץ המשפטי הגיב בשעתו על פנייתנו: "באשר לטענה הנוגעת למימון נסיעותיו של מצגר לחו"ל על-ידי גורמים חיצוניים, הובהר שנסיעותיו אושרו על-ידי היועץ המשפטי לרבנות, ולא ניתן לבסס תשתית ראייתית לעבירה פלילית שבוצעה לכאורה בידי מצגר.
"ביחס לעריכת נישואים של פסולי חיתון ממניעים זרים - החשד שעולה לכאורה מתיאור הדברים הוא לביצוע עבירת הפרת אמונים שההתיישנות עליה חמש שנים. מאחר שמדובר באירוע שהוא מ-2002 מדובר בעבירה שהתיישנה, וזאת מבלי להתייחס לתשתית העובדתית".
"בקשר לפרשת הצלם הצרפתי, שנטען כי מצגר הטריד אותו מינית, קיים קושי בהגדרת נסיבות המקרה כהטרדה מינית וזאת מעבר לקושי הקיים בהיעדר תלונה מצד הצלם או מישהו מטעמו".
בסוף המכתב כתב עו"ד רז נזרי כי "ביחס לשני העניינים האחרונים בקביעה לפיה אין תשתית לפתיחה בחקירה פלילית אין הכוונה בכך מתן 'תעודת הכשר' ציבורית למעשים הנטענים... ועל ההיבטים האחרים הנוגעים לעניין להתברר בזירות רלוונטיות אחרות".
הרב הראשי לשעבר המשיך במעלליו ולאומ"ץ לא נותר אלא לפנות לוועדה למינוי דיינים בבקשה שתפסול את הרב מצגר מלהמשיך ולכהן כדיין, תפקיד שיפוטי המקביל לזה של שופט. הוועדה סירבה להיענות לבקשתנו וגם היועץ המשפטי לממשלה נמנע מלהתערב, והרב מצגר המשיך לחגוג. במקביל עתרה אומ"ץ לבג"ץ פעם נוספת נגד הוועדה, היועץ המשפטי והרב מצגר, בניסיון שבג"ץ יכפה את הפסקת כהונתו של הרב הראשי כדיין בגלל התנהלותו הנלוזה של הרב. בג"ץ החליט, אמנם, שלא לכפות על הוועדה את ביטול המינוי של הרב מצגר כדיין, אך הקביעות החמורות של שופטי ההרכב בעליון שדן בעתירה הדליקו נורה אדומה בעלת כמות גדולה של קילוואטים.
השופט העליון אדמונד לוי, שפרש בינתיים מכס המשפט, מתח ביקורת חריפה על הוועדה למינוי דיינים ועל אמות המידה הפסולות שלה והעיר, בין השאר: "לו נדרשתי אני להכרעה בפרשה זו נוטה הייתי לסבור כי היבטים מרכזיים בגרסה שהציג הרב הראשי לישראל אינם עומדים מול חומר הראיות המוצדק. חלק מן ההסברים שנמסרו מפיו של הרב ובשמו נראים בעיני תמוהים ואף מופרכים. אף אם אינה עולה כדי עשייה פלילית היא קלוקלת ופסולה מן הבחינה המוסרית". השופט העליון אליקים רובינשטיין החרה-החזיק אחריו: "נותר בפינו טעם בעייתי, הוועדה עשתה מלאכתה כמי שכפאה השד ומבקשת להסיר מעליה מטרד". השופט העליון יורם דנציגר: "נותרה לנו העותרת תנועת אומ"ץ בודדה במערכה".
בעקבות הביקורת החריפה של בית המשפט העליון כלפי הרב מצגר פנתה אומ"ץ לרב מצגר בדרישה שיתפטר לאלתר מתפקידו. הודענו שאם לא יעשה כן, נמשיך במערכה הציבורית והמשפטית. אחרי שחלפו כמה שבועות מאז שבית המשפט השחיר את דמותו של הרב הראשי והרב מצגר מאן להתפטר, החלטנו לפנות אל שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, בדרישה שיפעל מכוח סמכותו להעמיד את הרב מצגר לדין משמעתי.
בהקשר לכך כתבה לו אומ"ץ "דווקא אתה התבטאת לא אחת נגד השימוש בדין הפלילי נגד אישי ציבור. מקום שניתן לרפא את הנזק שנגרם לציבור בגלל ההתנהגות העבריינית באמצעות הדין המשמעתי ודאי אין אתה סבור כי האינטרס הציבורי אינו עולה בקנה אחד עם המשך כהונתו של דיין שבית הדין העליון אמר עליו דברים חמורים ביותר".
פרופ' פרידמן ידוע כמי שאינו תומך בהעמדתם של אישי ציבור לדין פלילי, גם כאשר מדובר במגה-מושחת מסוגו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט שמינה אותו לתפקיד שר המשפטים. לטעמו הקלוקל של פרופ' פרידמן, ניתן להסתפק בהעמדתם לדין משמעתי בלבד. פרופ' פרידמן התחמק כצפוי מלמלא את חובתו. בסופו של דבר השר פרידמן נאלץ בשנת 2008, תחת הלחץ של העתירה שלנו שנידונה אז, להודיע לבג"ץ שהוא יביא את עניינו של מצגר לוועדה למינוי דיינים.
אומ"ץ המשיכה לעמוד לבדה במערכה נגד המשך כהונתו של מצגר כדיין, אך לצערנו מערכות הצדק והממונים על אכיפת החוק במדינה לא פעלו כנדרש מהם. הרב מצגר המשיך במעלליו, עד שבימים האחרונים נעצר מחדש כחשוד בביצוע מעשים פליליים ואנחנו לא הופתענו.
במקורות נאמר: "שוחד יעוור עיני חכמים ויסלף דברי צדיקים". הרב מצגר לא יצא צדיק ומעולם לא היה כזה.