תנועת אומ"ץ - נ.צ. לדמוקרטיה - מאמרים אקטואליים
העתקת המנהיגות לשדרות - צו השעה
גרשון אקשטיין - 01/03/2008


איך נותנים להם הרגשה אישית שהם לא לבד ? התשובה היא תמיכת המנהיגות במקום, ומתן דוגמא אישית
גרשון אקשטיין
    
בימים קשים אלה לשדרות ויישובי עוטף עזה, כאשר עשרות טילי קאסם נוחתים מדיי יום עליהם, ישנם הרוגים ופצועים, התושבים מפונים ומתפנים מהעיר. מי לעיר האוהלים של גאידמק ומי בסיוע הממשלה למקום אחר, וחלקם אף מאיים לנטוש את שדרות לצמיתות. ריבונות המדינה נפגעת קשות ומצב הרוח הלאומי במשבר בגלל חוסר האונים. כרגע, חרף מאמצי צה"ל המרובים התקיפות והחיסולים, אין פתרון לבעיית הקאסמים.
אומנם מנהיגינו ונבחרנו שועטים לשדרות ומרבים לבקר בה, אך בסופו על יום, הם חוזרים לביתם והתושבים נשארים לבד במצוקותיהם ואנחותיהם. מומחים ופרשנים אומרים שרק הסדר מדיני יביא לפריצת דרך והפסקת ירי הקסאמים, אך טיבם שהם מתמשכים לאורך זמן רב אם בכלל ומה עד אז?
נשאלות השאלות באוויר: מה עוד אפשר לעשות למען שדרות שתחזיק מעמד? אכן, יש עוד דבר לעשות לאיחוד השורות והמורל הלאומי, וזאת יש לעשות מיידית כל עוד נוחתים הקאסמים בשדרות וביישובי הסביבה, והתשובה היא כן. יש מה לעשות והרבה, בעיקר בתחום התמיכה המוסרית של המנהיגות ושל נבחרי ציבור בארץ.
מהי בעצם מנהיגות?
מנהיגות היא מערכת של יחסים דינאמיים, המבוססת על הדדיות ועל מטרה משותפת בין מנהיגים ובין שותפי תפקיד להשגת תוצאות רצויות וממשיות, ושבמהלכה מגיעים הצדדים לדרגות גבוהות יותר של הנעה והתפתחות מוסרית" (Gemmy Allen, 1998).
ולכן, על המנהיגות במדינה ונבחרי ציבור, שנבחרו בתהליכים דמוקרטיים המקובלים בארץ, להטות שכם מוסרי ולהגיע ולהתגורר פיזית בהתנדבות בשדרות ובאותם ישובים נפגעים לתקופת מה ברצון וכנות לסייע כאחד. זאת על מנת לשמש אות ומופת לתושבים המודאגים המשדרים אותות מצוקה.
והחשוב מכולם להראות לכל העולם, את הלכידות והנחישות של אומה במצור. הדבר גם יאותת בבהירות יתרה ובגלוי לחמאס, וארגוני הטרור האחרים, ולוועדות ההתנגדות למיניהם, שלא ניתן לשבור את שדרות ואין מפנים כאן ישובים.
ומדיבורים למעשים-הצעה אופרטיבית
יש לפעול ולהתארגן באמצעות משרד ראש הממשלה ולפנות למכלול נבחרי הציבור, לבכירים במשק, שהם תופסי משרות בכירות בממשלה, במשק ואנשי אקדמיה, לבוא ולהתגורר בשדרות וביישובי הסביבה באופן זמני עד יעבור הזעם. ממש להכריז על מצב חרום לאומי בנושא. וכוונתי היא לאישים הבאים:
• שרי ממשלה וחברי הכנסת, שקיבלו את קולותיהם מהציבור בבחירות דמוקרטיות. אומנם שר הביטחון (עמיר פרץ) כבר גר שם, מזה שנים רבות, אבל מה עם שר הרווחה, שר לתשתיות, שר לביטחון פנים? ועוד.
• מנכ"לים של משרדי ממשלת ומוסדות ממלכתיים כמו מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי ועוד..
• אלופים בצה"ל בשרות קבע, ובעלי תפקידים לעניין כמו: אלוף פיקוד מרכז, אלוף פיקוד העורף, מפקד המחוז הצבאי במרחב, קציני מטה ועוד.
• ניצבי המשטרה ובעלי תפקידים כמו מפקד המחוז הדרומי, מפקד המרחב, מפקדי תחנות, קציני מטה ועוד.
• ראשי הכלכלה במשק. כמו מנכ"ל טבע, מנכ"ל אוסף, מנכ"ל שטראוס, מר תשובה למשל, ואחרים ...
• פנסיונרים בשרות המדינה החיים מפנסיה תקציבית ואחרת. כמו רמטכל"ים ואלופים בדימוס (ראה לדוגמא את יצחק מרדכי), שרים לשעבר וחברי כנסת, ראשי זרועות הביטחון לשעבר ועוד.
• לחיזוק הרוח והנפש, טוב אם יגיעו וידורו בשדרות מעולם האקדמיה בארץ כמו, ראשי אוניברסיטאות, פרופסורים ידועים בעלי שם עולמי, סופרים ואנשי רוח ועוד.
• ועוד רבים אחרים, ודווקא ידועים שקצרה היריעה מלהכיל.
בעיני רוחי אני רואה, שהמנהיגות הבכירה באה בהמוניה שוכרת בתים ודירות בשדרות להם, ואולי גם לבני משפחותיהם, וחיה את חיי התושבים. פעם בצל הקאסמים והדאגה לכך ופעם משתתפת בצערם ובשמחותיהם, הכול לפי העניין. והצורך המתבקש לתושבים.
מה הם יביאו עימם לשדרות?
* ראשית, תמיכה ודוגמה אישית ומוסרית שהיא מעודדת לכל הדעות.
* הרגשת ביטחון לתושבים ושהם לא לבד.
* טיפול בענייני התושבים כל אחד בתחום משרדו או מומחיותו, גם קידום וטיפול אישי, תמיד כשקרובים ומכירים, הטיפול יותר אפקטיבי.
* העתקת פעילויות מתבקשות. כמו ישיבות ממשלה, כנסת, ישיבת ועדות פרלמנטריות ואחרות, וכן פעילויות עסקיות, תחומי תרבות והווי ועוד רבות אחרות. הכול כמובן במגבלות ביטחוניות.
וכל עזרה ממשית והכרחית אחרת הנראית לעין לתושבים. במגוון רחב שלאפשרויות ויד הדמיון.
ביצוע הפעולות הללו יביא הדבר להגדלת האוכלוסייה בשדרות, אפילו באופן זמני. גם איוש דירות ומבנים ריקים, תשפר את הרגשת התושבים לעין ערוך. הדבר נכון גם, שתפסק האש ויחלו בפעולות השיקום, ואזי לבטח דרושה עזרתם של המנהיגות.
למותר לציין, שפעילותם זו, תעלה על נס התקשורת שתהיה לה עניין לתת דיווחים על כך. יש להניח שגם האחמ"ים יצאו בסופו של דבר נשכרים.
אפשר שהמעשה יעשה, על ידם חופשית וספונטאנית, אך חשוב שתהיה הכוונה ממשלתית בגלל חשיבות הנושא וצו העשה. לכן, דרוש שמנכ"ל משרד ראש הממשלה ירכז זאת ,כדי ששהות של האחמי"ם בישובים אלה והחיכוך עם התושבים, תחזק את רוחם ותעודדם בפרט שכל בוקר בצאתם לתפקידיהם בעבודתם והחזרתם בערב, התושבים יחושו ויראו שהם עמם.
יאמר מי שיאמר: ומה עם הסיכון? נכון, יש גם סיכון. אך המנהיגות נדרשת גם להסתכן. הם חייבים להוות דוגמה. המדינה הרי משלמת להם גם על כך. סיכון קיים גם בנסיעה בכבישי הארץ.
דרוש רק ליזום זאת!
 
-----------------------------------------------------------------
* הכותב, גרשון אקשטיין, תושב רעננה, סא"ל( בדימוס),סופר ופובליציסט.
לשעבר בוגר ישוב ספר מופגז, על ידי הסורים בצפון. 
 


לדף קודם  /  לראש הדף
 
נ.צ. לדמוקרטיה
מאמרים אקטואליים
מושגים בדמוקרטיה
ארכיון מאמרים
שלח לחבר הדפס מפת אתר
English שאלות קישורים
office@ometz.org.il פקס 03-5600469 טלפון 03-5605588 דרך בגין 44, תל-אביב, מיקוד 6618360
אפשר להפיץ דף זה באמצעות דואר אלקטרוני, לשמור במחשב האישי, להוריד משרת אינטרנט ולהציגו בפני קהל. כל זאת מבלי לשנות או לפגוע במבנה הדף. על דף זה חלים חוקי זכויות יוצרים. אין לערוך אותו ו/או לעשות בו כל שימוש שלא למטרות שלשמן נועד.
עורכת האתר: מיכל אדר, דוברת תנועת אומ"ץ.
© כל הזכויות שמורות לתנועת אומ"ץ.